در این مقاله از وب سایت چسب چنوب، با چسب فوری یا همان چسب پایه SBR که در عامیانه به چسب موکت نیز معروف هستند، به صورت اجمالی آشنا خواهیم شد.
چسب فوری چیست؟
چسب فوری را در اصطلاح عموم مردم به چسب یک دو سه یا چسب قطره ای نسبت میدهند، این در صورتی است که چسب 123 خود جز چسب های سیانوآکریلات است.
در اصل به چسب های پایه SBR نیز چسب فوری گفته میشود، اما اغلب مردم هنگام خرید آن را به عنوان چسب موکت میشناسند.
چسب فوری بر پایه SBR، که بر پایه لاستیک (لاستیک طبیعی یا مصنوعی) تولید میشود، و ظاهری شبیه به مایع عسلی دارد، به انواع مختلف سطوح به خصوص سطوح مانند: سطوح آهنی، پلاستیکی،چوبی و … میچسبد.
همچنین نسبت به چسب های آکریلیک قیمت مناسب و بصرفه تری دارند.
چسب فوری معمولا برای چسبیدن اتصالات بسیار قوی بکار میرود و یک اتصال دهندهی عمومی محسوب میشود و برای چسباندن برخی قطعات و روکش های چوبی نیز بکار میرود- که البته نمیتواند به خوبی چسب چوب این کار را انجام دهد- و اغلب اتصالاتی هستند که تحت نیروی کششی و گرمایی قرار نمیگیرند.
چسب های فوری برای چسبیدن به گرمای زیادی احتیاج ندارند و در دمای پایین و دمای محیط نیز به خوبی میچسبند.
چسب های فوری بر پایه SBR، بیشتر برای کاربرد های داخلی استفاده میشود؛ زیرا اگر در معرض عوامل خارجی مانند:
- اشعه ماوراء بنفش و نور خورشید
- درجه حرارت بالا
- رطوبت هوا
- حلالها و مواد شیمیایی
قرار بگیرند، به مرور زمان پیوند های چسبنده ممکن است دچار آسیب هایی نظیر تجزیه شدگی، تغییر رنگ و شکنندگی شوند.


چسب فوری از چه چیزی تشکیل شده است؟
در چسب های فوری یا چسب های پایه SBR و چسب های الاستومری ( چسب های عایق)، استایرین بوتادین رابر به عنوان یک جزء اصلی از مواد تشکیل دهنده به کار برده میشود.
مقاومت در برابر روغن و اکسیداسیونی که چسب های پایه SBR نسبت به چسب های پایه نئوپرن و یا تیتریل دارند، کمتر است و به طور طبیعی چسبندگی بالایی هم ندارند؛ بنابراین با اضافه کردن تکتیفایرها و پلاستیسایزرها به رزین SBR چسبندگی آنها را افزایش میدهند.
خواص چسبندگی SBR به خوبی رابر طبیعی، نئوپرن و یا تیتریل نیست، با این حال قیمت پایین تری نسبت به انواع دیگر رابر دارد؛ بنابر این اگر این رابر را با رابر طبیعی ترکیب کنیم، نتیجه حاصل نوعی SBR خواهد بود که خواص پیر شوندگی و جذب رطوبت پایین تری دارند.
چسب های SBR به دو صورت زیر هستند:
- چسب های حساس به فشار و چسب های لایه ای که در صنعت چرم، کاغذ، پارچه و … استفاده میشوند، کاربرد دارند.
- چسب های فوری برپایه SBR که به آنها چسب لاستیکی هم گفته میشود، از مادهی استایرین بوتادین رابر گرفته شده اند، و یکی از مؤثرترین چسب ها به شمار میروند که در صنایع مختلف استفاده میشوند.
چسب های برپایه SBR در دو طیف قابل اشتعال و غیر قابل اشتعال وجود دارند، و انواع آنها میتوانند زمان های چسبندگی مختلفی داشته باشند؛ بر همین اساس به تناسب کاربردشان در صنایع مختلف در طیف وسیعی توسعه پیدا کرده اند.
ماده اصلی در ترکیبات چسب فوری را استایرن بودتادین رابر که به آن لاستیک استایرن بوتادین نیز میگویند تشکیل میدهد.
مزایای چسب فوری:
- مقاومت حرارتی خوب
- تنوع زمان چسبندگی
- ویژگیهای پیری عالی
- خطوط پیوند نرم
- چسبندگی عالی
- گزینه مقاوم در برابر آتش
- خشک شدن سریع و آهسته
- مقاوم در برابر آب
- مقاوم در برابر اسید ها و باز های رقیق
نکته : حلال چسب فوری ماده ای به نام تولوئن است.
کاربرد چسب فوری
SBR پرکابرد ترین لاستیک مصنوعی در چسب هاست و در صنایع مختلف مانند فوم و مبل، بازار عایق و عایق کاری، کارهای مونتاژ و فرش و موکت بسیار مورد استفاده قرار میگیرد.
زمان های چسبندگی چسب های فوری بر پایه SBR، بسته به نوعشان میتواند متفاوت باشد، این چسب ها انعطاف پذیری نسبتا خوبی دارند و مقاوم حرارتی خوبی را ارائه میدهند.
- چسب فوری یا همان چسب پایه SBR در صنعت تولید کفش جهت دوبله کاری به وفور استفاده میشود، و حتما در کفاشی ها نیز به چشمتان خورده است که برای تعمیرات کفش نیز از چسب فوری استفاده میکنند.


2. چسب فوری بر پایه SBR در عامیانه به چسب موکت هم معروف است و برای چسباندن کفپوش های ساختمانی مانند موکت، پارکت و چسباندن لمینت به تخته سه لایه استفاده میشود.
از چسب فوری برای ساخت مبلمان و لوازم اداری برای ساخت انواع روکش ها و تعمیرات آنها نیز کاربرد دارد.
به طور کلی چسب فوری در صنایع مختلف مانند گل سازی، چرم سازی، تولیدات کفش و تعمیرات آن و همچمنین خودروسازی کاربرد دارد.
چسب فوری برای چسباندن هرگونه اتصالاتی که در معرض کشیدگی و گرما نیستند مانند: چرم، لاستیک، پلاستیک، نمد، فوم، پارچه، سنگ، صداگیر، فوم، اسفنج و … استفاده میشوند.
مختصری از کاربرد چسب فوری در صنایع مختلف:
- گل سازی
- خودرو سازی
- چرم سازی
- تولید کفش و تعمیرات کفاشی
چگونه عملکرد چسب فوری را بهتر کنیم؟
برای چسباندن چسب فوری، هرچقدر فشاری که وارد میکنید بیشتر باشد، میزان و قدرت چسبندگی هم بالا میرود.
اگر در دمای زیر 15 درجه سانتیگراد، سطوح چسب خورده به اندازه کافی چسبناک نبودند، میتوانید به وسیله حرارت غیر مستقیم چسب فوری خود را فعال کنید و بهم دیگر بچسبانید.
برای اینکه یک اتصال قوی و محکم ایجاد شود به طور معمول باید اجازه دهید حداقل 8 ساعت بگذرد؛ بعد از گذشت مدتی شما شاهد استحکام قابل قبولی خواهید بود اما حداکثر چسبندگی تنها پس از اینکه حلال ها کاملا تبخیر شدند بدست میآید، که بسته به شرایط بین 12 الی 24 ساعت طول میکشد.
نکته: اتصالاتی که توسط چسب فوری بهم چسبانده شود، پس از خشک شدن کامل چسب فقط به صورت مکانیکی از هم جدا میشوند.


نکته : اگر چسب موکت شما هنوز کاملا خشک نشده و نرم است، میتوانید با استفاده از حلال ساده (استون) آن را پاک کنید.
نکات ایمنی هنگام کار با چسب فوری
چسب فوری برپایه SBR اشتعال پذیر و حاوی مواد شیمیایی و سمی برای بدن می باشد، بنابراین نکات ایمنی را هنگام استفاده از چسب لحاظ کنید:
- دور از دسترس کودکان نگهداری شود
- چسب را در محیطی که تهویه هوا در آن جریان دارد استفاده کنید تا بخارات سمی موجب گرفتگی تنفسی نشود، پس از استفاده درب چسب را محکم ببندید.
- هنگام استفاده، از تماس دست با چشم و پوست بدن خود داری کنید.
- هنگام استفاده از چسب فوری، از ماسک استفاده کنید تا بخارات آن را تنفس نکنید.
- برای انتقال چسب فوری از ظروف برنجی و مسی استفاده نشود.
سوالات متدوال:
چگونه از چسب فوری نگهداری کنیم؟
1. دور از نور و گرمای مستقیم
2. قبل از مصرف به خوبی هم زده شود
3. در ظرف در بسته نگهداری شود
4. در محیط خشک و خنک نگهدار شود
5. دمای استانداری برای نگهداری میتواند بین 5 تا 30 درجه سانتیگراد باشد
6. تا یکسال پس از باز کردن پلمپ در انقضا دارد
چگونه از چسب فوری استفاده کنیم؟
البته روش استفاده از چسب فوری به اینکه شما برای چه کاربردی از آن استفاده میکنید بستگی دارد؛ اما ما به طور اجمالی شما را راهنمایی خواهیم کرد.
قبل از استفاده دقت کنید که سطح مورد نظر را کاملا خشک کرده؛ و هرگونه چربی، غبار یا سایر آلودگی ها را کاملا از روی آن پاک کنید.
با قلمو یا هر اپلیکاتور دیگری، هردو قطعه ای را که میخواهید بهم بچسبانید، به صورت مسطح و یکنواخت به چسب فوری آغشته کنید و اجازه دهید هر دو تکه به صورت جداگانه، 5 الی 10 دقیقه استراحت کنند تا چسب خودش را بگیرد، حالا دو تکه را بهم بچسبانید و فشار دهید تا چسب خشک شود.
سخن آخر:
ما در این مقاله سعی کردیم تمام نکات مربوط به چسب پایه SBR فوری یا همان چسب موکت را بیان کنیم؛ و امیدواریم این مقاله شما را با کاربردها و شیوه استفاده از این نوع چسب به خوبی آشنا کرده و به شما در خرید چسب فوری کمک کند.